Ledarutbildning SCOUT

Utmaningen för scoutledare som vill växa och utvecklas i sitt ledarskap. Ledarutbildning Scout är utbildningen för dig som har fyllt 18 år eller har varit ledare i minst ett år efter BAS.

På ledarutbildning Scout tar du del av teorier kring barns utveckling, grupper och grupprocesser och du fördjupar dig i scoutmetoden och ledarrollen. En viktig del av utbildningen handlar om mångfald och bemötande. Det ingår övningar där du utforskar dina egna värderingar och hur de påverkar ditt ledarskap. Efter utbildningen blir du säkrare i din roll som avdelningsledare!

En del av utbildningen sker utomhus. Under en färd med övernattning utomhus repeterar du praktiska färdigheter. Du tränar också på att välja lägerplats och organisera matlagning, liksom att reflektera över vilka aktiviteter man kan göra i naturen.

Mycket tid ägnas åt att diskutera och reflektera utifrån frågor som: Vad innebär det att göra unga redo för livet? Vad gör jag om det uppstår en konflikt eller kris? Hur utövar jag ett inkluderande, stödjande och säkert ledarskap?

Utbildningen har ett flexibelt upplägg för både kursansvariga och deltagare. Ledarutbildning Scout är uppdelad i moduler som kan kombineras på olika sätt. Det kan vara som heldagar, halvdagar eller kvällar och både som kursträffar och via webben (gäller vissa moduler). Till vissa moduler kan det förekomma förberedelseuppgifter.

Ledarutbildning Scout är sammanlagt 32 timmar lång och består av 6 delar:

• Scoutprogrammet fördjupning (7 timmar)
  • Ledarrollen fördjupning (6 timmar)
  • Allas lika värde (3 timmar)
  • Trygg och säker verksamhet (2 timmar)
  • Barns utveckling (4 timmar)
  • Friluftsliv i scouting (10 timmar)

För genomgången utbildning ska man ha medverkat i samtliga moduler.

Läs mer om vilka utbildningar som är aktuella på Folkunga Scoutdistrikts hemsida